Se operează aluniţele?

Se operează aluniţele?
Se operează aluniţele?

de Dr. Sebastian Pop

Intre anii 2001 şi 2005 a urmat rezidenţiatul în Dermatologie în Bonn şi Borkum (Germania) susţinând examenul de specialitate în faţa comisiei catedrei Facultăţii de Dermatologie din Duesseldorf/Germania.

Din 2006 până în 2008 a lucrat ca şef al secţiei de Dermatologie, în cadrul Clinicii private de Dermatologie şi Chirurgie Plastică şi Estetică Jungbrunnenklinik din Bonn.

Deţine diplomă de expert în prevenţia prin tratamente Laser, cursuri de Dermatochirurgie alături de cele mai însemnate nume în Chirurgia Dermatologică, precum Prof. Dr. Alina Frăţilă, alături de care a lucrat în ultimii 6 ani, efectuând mii de intervenţii dermatochirurgicale sau de chirurgie estetică. Este expert şi trainer în tratamentul Neurodermitei atopice. Din 2006 este membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică (ISDS).

Dilema aluniţelor. Modificări care atrag atenţia. Dermatoscopia digitală – metoda cea mai performantă de diagnosticare.

Ca regula generală rămâne valabil că orice aluniţă care se modifică, se pigmentează sau îşi modifică suprafaţa trebuie analizată. În situaţia în care modificarile sunt atipice, aceasta trebuie operată. Operaţia trebuie făcută de un dermatolog cu experienţă în domeniul chirurgiei pielii şi trebuie analizată la microscop pentru a determina exact dacă a fost excizată în totalitate. JDE a pus câteva întrebări medicului dermatolog Sebastian Pop, de la Clinica E-dermatologie din Bucureşti, clinica de dermatologie, chirurgie controlată micrografic, prevenirea şi tratarea cancerului de piele. www.e-dermatologie.ro

A. Atingerea, tăierea sau orice tip de traumă produse la nivelul pielii, aluniţelor este relevantă? La epilat, peeling etc. trebuie să se ţină seama de aceste zone?

Traumele accidentale nu sunt întotdeauna periculoase, trebuie văzute însă ulterior de dermatologi. Ceea ce trebuie evitat sunt: traumele şi iritaţiile cronice. În privinţa epilatului acesta nu este periculos, la fel şi peeling-ul, masajul, dar niciodata nu este indicat să acoperim o aluniţă cu un tatuaj, de exemplu. De ce? În situaţia în care apar modificări la nivelul acesteia, nu se mai pot diagnostica de către medicul dermatolog! De aceea este indicată excizia nevului înainte de tatuarea pielii!

Orice modificare de culoare, dimensiuni, formă sau senzaţiile de iritatie pe acele zone unde există aluniţe trebuie să fie un semnal de alarmă care să ne îndrepte către consultul dermatologic.

B. Medicul este cel care ştie care este potenţialul cancerigen al unor aluniţe? Ce presupune excizarea?

Medicul poate observa şi deosebi un nev atipic de unul sănătos dar nu se poate stabili decât printr-o biopsie dacă un nev prezintă modificări la nivel celular care ne pot pune viaţa în pericol! Este foarte importantă observarea pe termen lung a aluniţelor şi a eventualelor modificări, reacţia imediată a medicului dermatolog în momentul în care un nev prezintă modificări suspecte şi o bună colaborare cu un medic histopatolog specializat pe modificări ale pielii
Recomand excizia pielii doar pacienţilor cu modificări tipice ale nevilor, pe care în prealabil i-am analizat prin dermatoscopie digitală! Acest sistem ultraperformant îmi permite o analiză extrem de detaliată a nevilor pigmentari şi a evoluţiei acestora, pentru că toţi pacienţii mei cu aluniţe vin o dată pe an la control! Dacă o aluniţă s-a modificat şi analiza demonstrează acest lucru, ea se va exciza în limite de siguranţă, în anestezie locală aşa încât pacientul să nu aibă nici un fel de disconfort.

C. Prin ce vă deosebiţi faţă de alţi specialişti în domeniu?

Datorită multiplelor cursuri şi a rezidenţiatului efectuat în reputate clinici de chirurgie plastică şi dermatochirurgie folosesc o tehnică de suturare şi închidere a defectelor prin care cicatricile postexcizionale să arate cât mai estetic, însă trebuie reţinut că nici o excizie nu se poate face fără să rămână un semn! În altă ordine de idei trebuie reţinut ca aluniţele nu se “scot” cu laserul şi trebuie trimise la analiză histopatologică!
Datorită colaborării mele de peste 10 ani cu o clinică specializată în domeniul dermatohistopatologiei din Bonn, pacienţii mei beneficiază de rezultate de acurateţe, în cca 2-3 zile din momentul exciziei!


Follow Us On Instagram