Știința din spatele colorării permanente a părului

Multe femei sunt nemulțumite de culoarea naturală a părului lor. Cele cu părul natural mai închis la culoare poate că le apreciază pe fetele cu părul deschis, în timp ce roșcatele naturale caută adesea să iasă mai puțin în evidență. Chiar și blondele naturale tânjesc uneori după o schimbare. Tocmai de aceea ne bucurăm de una dintre cele mai grozave invenții – vopseaua de păr. Ea există de atât de mult timp încât nici nu ne-a mai interesat cum funcționează. De aceea, astăzi ne propunem să deslușim știința din spatele colorării părului.

Cum diferă vopseaua pentru părul deschis față de cea pentru părul închis la culoare?

Există mai multe categorii de vopsea de păr, având ingrediente comune, dar și distincte. Există cele permanente, semipermanente, demi-permanente și temporare – pe măsură ce vorbim despre o remanență crescută a culorii în părul clientei, vorbim și de substanțe chimice mai dure și, astfel, cu cât vopseaua este mai puțin permanentă, cu atât este mai sigură pentru părul lor. Trecerea de la închis la deschis implică doi pași:

  • Decolorarea părului;
  • Vopsirea în culoarea dorită.

Coloranții mai puțin permanenți nu pigmentează părul la fel de mult. În mare parte, ei doar adaugă vopsea în el. Agenții de îndepărtare a culorii sunt ingredientele mai toxice din amestecul de coloranți. Este logic să presupunem că, dacă părul este foarte închis la culoare și se dorește trecerea la o nuanță mai deschisă, orice altă modalitate care nu implică vopseaua permanentă nu va fi de ajuns. Dar dacă se vrea trecerea de la deschis la închis, decolorarea nu va mai fi necesară.

Anatomia firului de păr 

Înainte de a intra în detalii cu privire la substanțele chimice din vopsea, este important să trecem în revistă anatomia de bază a părului, deoarece, pentru un colorant să funcționeze, părul în sine trebuie să fie pregătit. Fiecare fir de păr are două regiuni – tulpina și rădăcina. Rădăcina se află sub piele, ancorată în folicul, în timp ce tulpina este porțiunea de păr aflată la suprafață. Părul este alcătuit în mare parte din celule moarte, cu doar câteva celule vii la baza rădăcinii. Tulpina este alcătuită din proteine, și anume cheratină și melanină. Cele mai multe fire de păr au trei straturi transversale –  cuticula exterioară, cortexul și măduva interioară plină de aer (nu toate firele de păr au măduvă).

Stratul protector exterior al părului, cuticula, este alcătuit din keratinocite, celule care produc cheratina. Aceste celule sunt dispuse ca niște șindrile pe un acoperiș și sunt semitransparente, permițând melaninei, proteina pigmentului, să se vadă prin ea. Fiecare moleculă de cheratină are o mulțime de cisteine, aminoacid cunoscut pentru conținutul ridicat de sulf. Aceste particule de sulf dau rezistență cisteinei prin formarea de legături disulfidice. Orice proteină în care cisteina este o componentă mare va fi cunoscută pentru rezistența sa. Datorită acestei rezistențe, proteinele de cheratină din firul de păr formează fibre intermediare solide, insolubile. Există două tipuri de melanină care determină culoarea părului – eumelanina dă nuanțe de păr brun până la negru, în timp ce feomelanina, mai puțin comună, determină părul blond și roșcat.

Cum acționează ingredientele din vopsea? – Poza 3 pe aici, la ingredientele din vopsea

Ingredientele generale ale unui colorant permanent pentru păr sunt colorantul, inițial sub forma unui intermediar sau precursor de colorant, revelatorul, în general peroxid de hidrogen, un cuplor, care variază în funcție de culoarea de păr dorită, și un alcalin, de obicei amoniac. Amoniacul și peroxidul de hidrogen sunt personaje semnificative în procesul de vopsire a părului, deoarece ambele au funcții multiple. Amoniacul acționează ca un conductor în livrarea colorantului și, ca fiind alcalin, face ca mediul să fie bazic, creând condițiile adecvate pentru ca reacțiile necesare să aibă loc. Amoniacul și componentele colorantului pot fi alcătuite și depozitate împreună înainte de vopsirea propriu-zisă, dar peroxidul de hidrogen nu poate fi depozitat împreună cu acestea. Acesta trebuie să rămână separat până chiar înainte de a avea loc procesul de vopsire.

Cum ne colorează vopseaua părul?

Pentru ca vopseaua de păr să își facă efectul, vopseaua și componentele asociate trebuie să ajungă în cortex. Acest lucru înseamnă că ceva trebuie să modifice stratul exterior al părului, cuticula. Aici intervine vopseaua. Acesta face ca cuticula să se umfle și să se înmoaie, permițându-i să se deschidă pentru a avea acces la cortex. Acest lucru se întâmplă atunci când peroxidul de hidrogen rupe legăturile disulfidice ale cisteinelor din cheratină pentru a face melanina accesibilă. Deschiderea cuticulei permite moleculelor mici de colorant să se strecoare în cortexul firului de păr.

În plus, peroxidul de hidrogen pătrunde în această zonă și interacționează cu cheratina, melanina și colorantul precursor. Intermediarii de colorant se întâlnesc pentru a forma molecule de colorant mai mari, precum și pentru a reacționa cu peroxidul de hidrogen și cuplorul de colorant. Aceste molecule mari nu pot fi spălate cu șamponul, doar creșterea naturală a părului va dezvălui culoarea naturală a acestuia.

De ce aceeași culoare de păr arată diferit la fiecare persoană?

Odată ce amestecul este adăugat la păr, chimia organică preia controlul. Primul ingredient, intermediarul colorantului, este o amină – p-fenilendiamină, de exemplu. Când această amină este pusă împreună cu peroxidul de hidrogen, este oxidată într-o chinonă; apoi această chinonă interacționează cu cuplorul. Mai exact, această interacțiune este un atac. Această reacție dintre chinonă și cuplor este, de asemenea, oxidată de peroxidul de hidrogen și toate acestea dau colorarea finală. Acesta este motivul pentru care părul a două persoane nu va arăta exact la fel atunci când se folosește același colorant. Nuanța obținută este rezultatul cantității de culoare care este îndepărtată din melanină și a cantității de colorant care se aplică ulterior.

Prin urmare, există o întreagă știință, nu tocmai simplă, în spatele a ceea ce faceți voi, specialiștii în domeniul părului, aproape zilnic. Așadar, dacă un client vă întreabă cum funcționează vopseaua, fie îi faceți un rezumat, fie îl țineți de vorbă pe tot parcursul programării.


Follow Us On Instagram