Tainele tricologiei deslușite de Thomas Fenech

Thomas, știm că vei veni în curând la București pentru a susține un eveniment care are ca temă tricologia. Aștepți cu nerăbdare acest moment?

Sunt onorat să fiu invitat la București pentru a susține acest eveniment. Sunt încântat să cunosc și să îmi împărtășesc cunoștințele în România.

Dacă ar trebui să descrii munca unui tricolog, cum ai defini-o?

Un tricolog este un specialist în sănătatea părului și a scalpului. El diagnostichează și tratează o varietate de afecțiuni, inclusiv căderea părului, psoriazisul scalpului și mătreața. Tricologii oferă, de asemenea, sfaturi privind îngrijirea și întreținerea părului. Tricologii nu sunt medici, dar au o pregătire extinsă în știința sănătății părului și scalpului. De obicei, aceștia finalizează un program de doi până la trei ani în tricologie, care acoperă subiecte precum anatomia și fiziologia părului, tulburările de cădere a acestuia și afecțiunile scalpului.

Ce tip de pregătire necesită acest job?

Pentru a deveni tricolog, este necesar un curs de formare. Există mai multe cursuri disponibile, atât online, cât și în persoană. Unele cursuri sunt acreditate de organizații profesionale, cum ar fi Institute of Trichologists (ITEC) sau International Association of Trichologists (IAT).

Cum ai descoperit acest domeniu și ce te-a atras cel mai mult la el?

Mă aflu în industria coafurii de 35 de ani, mai exact de la 18 ani. Am lucrat cu mai multe tipuri de clienți și am întâlnit adesea probleme cu scalpul sau căderea părului și nu am putut face mare lucru pentru a-i ajuta. Mereu am fost interesat de tricologie și am studiat acest domeniu. Astfel, acum opt ani, un prieten de-al meu m-a încurajat să urmez această cale și am fost fascinat de modul în care corpul este conectat la păr, dar și de partea științifică a corpului uman și a părului.

Care sunt cele mai frecvente probleme când vorbim despre păr?

Cele mai frecvente probleme sunt mătreața, căderea părului, părul uscat, părul gras.

Ce afectează sănătatea scalpului?

Sănătatea scalpului este influențată de o varietate de factori, inclusiv factori interni și externi. Modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei, pot afecta sănătatea scalpului. De asemenea, o dietă săracă în nutrienți, cum ar fi proteinele, fierul și acizii grași Omega-3 reprezintă un alt factor. Stresul poate declanșa afecțiuni ale scalpului, cum ar fi mătreața și unele afecțiuni medicale, cum ar fi eczema, psoriazisul și dermatita seboreică.

Faptul că părul cade mai mult într-o anumită perioadă a anului este un mit sau o realitate?

Căderea este o parte normală a ciclului de creștere a părului: pierdem aproximativ 50-100 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, unii oameni pot observa o cădere mai mare a părului în anumite perioade ale anului, cum ar fi toamna și primăvara. Acest lucru este cunoscut sub numele de cădere sezonieră și este un fenomen real.

Ce concepții greșite despre păr ai întâlnit de-a lungul timpului?

O concepție greșită pe care am avut-o este despre genetica căderii părului: pe vremuri eram învățați că genetica părului vine în mare parte din latura paternă, dar în realitate avem aceeași cantitate de gene și de la tată și de la mamă.

Cât de importantă este alimentația în contextul sănătății părului?

Nutriția este foarte importantă pentru sănătatea părului. Părul este format din proteine, așa că este esențial să consumați o dietă bogată în proteine. Se spune că suntem ceea ce mâncăm și este foarte adevărat.

Măștile de păr făcute în casă, sau mai bine zis în bucătărie, funcționează cu adevărat?

Da, măștile de păr făcute în casă pot funcționa cu adevărat. Multe dintre ingredientele care sunt utilizate în mod obișnuit în acestea, cum ar fi avocado, bananele, mierea și uleiul de măsline s-au dovedit a avea efecte benefice asupra sănătății părului.

Ce tratamente de păr ar trebui să facă toată lumea și cât de des?

Condiționare profundă: acest tratament ajută la hidratarea și hrănirea firului de păr, făcându-l mai puternic și mai rezistent.

Tratamentul scalpului: tratamentele scalpului pot ajuta la eliminarea depunerilor de produs, a excesului de ulei și a celulelor moarte ale pielii.

Tratament cu proteine: tratamentele cu proteine ​​ajută la întărirea firului de păr și la prevenirea ruperii.

Frecvența tratamentelor pentru păr va depinde de tipul și nevoile specifice. Dacă părul este uscat, deteriorat sau vopsit, poate fi necesar să facem mai des tratamente de condiționare profundă și proteine. Dacă avem un scalp sănătos, este posibil să fie nevoie să facem tratamente pentru scalp doar o dată pe lună sau o dată la două luni.

Pandemia a accentuat căderea părului. Cum s-a întâmplat acest lucru? 

Da, pandemia a avut un impact semnificativ asupra căderii părului. Mulți oameni au experimentat căderea părului ca urmare a stresului și a bolii. COVID-19 a provocat căderea părului în două moduri:

Efluviu telogen: este cauzat de o varietate de factori, inclusiv stres, boală și febră. COVID-19 poate provoca febră, care poate declanșa efluviu telogen.

Alopecia areata: este o tulburare autoimună care face ca părul să cadă în secțiuni rotunde. Alopecia areata poate fi declanșată de stres sau infecție. COVID-19 poate provoca atât stres, cât și infecții.

Pe lângă sănătatea scalpului și a părului, ce alte pasiuni mai ai?

Celelalte pasiuni/hobby-uri ale mele sunt: acvariul marin de acasă, înotul pe perioada verii și, când am timp, cea mai mare pasiune a mea este pictura.

Cum îți găsești pacea interioară?

Am un stil de viață foarte ocupat, muncesc și îmi continui studiile, așa că trebuie să fiu concentrat, în fiecare zi meditez și ies la plimbare cu câinele meu, iar în weekend îmi găsesc liniștea petrecând timpul cu familia mea: soția, cele două fiice și partenerii lor. Aceasta este bucuria și pacea.


Follow Us On Instagram