Tot ce trebuie să știm despre detoxifiere

În linii mari, detoxifierea organismului reprezintă eliminarea substanțelor toxice din organism. Când aceste substanțe se răspândesc în corpul nostru, pot crea unul sau mai multe efecte nedorite în organism. Vom afla împreună cum să le recunoaștem, dar și cum să le prevenim pentru a evita efec­tele negative ale acestora. De cele mai multe ori, oamenii apelează la detoxifiere după ce au trecut printr-o boală sau după ce au avut o alimentație haotică. Cea mai mare gre­șeală pe care o facem este că tratăm detoxifierea ca pe o „dietă” și nu ca pe un proces natural de care corpul nostru are nevoie. De aceea se pot crea dezechilibre în organism.

Când corpul este într-o stare de dezechilibru, el reușește totuși să se adapteze. Revenirea la echilibrul sănătos și na­tural necesită o perioadă de adaptare. În general, aceasta este perioada în care se petrec numeroase modificări în organism. Motivele pentru a apela la o detoxifiere sunt nu­meroase. Dintre acestea amintim: dezumflarea, slăbirea, re­darea stării generale de bine, remedierea problemelor der­matologice, vindecarea alergiilor sau inflamațiilor, relaxarea corpului, a minții și nu numai. Totuși, detoxifierea implică și disconfort și efecte secundare despre care este important să vorbim pentru a nu ne speria atunci când le întâmpinăm.

Detoxifiere: optează pentru cea mai bună metodă

Pentru detoxifiere, trebuie mai întâi să eliminam tot ceea ce intoxică organismul, anume substanțele chimice din medi­camente, alcoolul, alimentele acide și grase. Sfatul unui nu­triționist va fi întotdeauna evitarea amestecurilor făcute în casă fără a avea o bază de cunoștințe cu privire la elemen­tele de care are nevoie organismul nostru. În anumite situații, aceste improvizații pot avea ca efect producerea mai multor toxine în organism.

Este de preferat să abordăm o detoxifiere recomandată de nutriționist, care include carbohidrați, fibre, proteine și gră­simi sănătoase. O detoxifiere poate consta și în simplul con­sum de alimente sănătoase și renunțarea la cele nenaturale și ambalate. Uneori, însă, este recomandată și o detoxifiere mai intensă care să dureze cel puțin câteva zile. Acest tip de detoxifiere poate aduce foarte multe beneficii organismului, dar poate da naștere și unor efecte nedorite. Trebuie să le cunoaștem pentru a înțelege faptul că este un proces natural și nu trebuie să ne îngrijorăm.

Efectele secundare ale detoxifierii

Oboseală

Poate părea ciudat, însă acesta este adevărul: detoxifierea, cea care are ca scop energizarea corpului, poate provoca oboseală. În realitate, este vorba doar despre lipsa anumi­tor alimente din dietă. Odată ce perioada de detoxifiere se termină, ne vom simți mai plini de energie. Amintește-ți că această oboseală este doar temporară și nu ar trebui să du­reze mai mult de câteva zile, odihnește-te și dă-i timp corpu­lui tău să se adapteze la procesul prin care trece.

Dureri de cap

Durerile de cap însoțesc adesea perioada de detoxifiere din mai multe motive. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care consumă multă cafea, băuturi carbogazoa­se, alcool sau cantități mari de zahăr. Eliminarea acestor ele­mente din alimentație poate duce dureri temporare de cap. Trebuie să bem multă apă și să ne masăm tâmplele și baza craniului pentru a elibera tensiunea.

Urinare frecventă

Consumând mai multa apă, fructe și legume pentru a scăpa organismul de impurități, vizitele la baie vor fi, evident, mai dese. Eliminarea lichidelor prin urină este o formă excelen­tă de curățare și reechilibrare a organismului. Același lucru este valabil și pentru curățarea intestinală, adesea sub for­mă de diaree, care poate părea ciudată și puțin jenantă, dar este o formă excelentă de curățare și eliminare continuă a organismului. Flatulența și gazele pot fi, de asemenea, pre­zente mai frecvent în această perioadă. Amintiți-vă că totul este un moment trecător și corpul reacționează la ceva nou. Cu cât mergem mai des la baie, cu atât ne curățăm mai mult corpul. Unii nutriționiști recomandă ca persoanele aflate la detoxifiere să stea acasă timp de o săptămână pentru a evita situațiile neplăcute.

Greaţă

Adesea, prin eliminarea a ceea ce organismul ingeră în mod normal, se poate experimenta o senzație de retragere în timpul detoxifierii. Aceasta provoacă vărsături și/sau grea­ță. Mai ales într-o detoxifiere care elimină alimentele solide, greața este frecventă în primele trei zile când experimen­tăm momente de foame și pofte intense. Și acesta este un moment trecător.

Sfaturi pentru a face față detoxifierii

  • Când știi că urmeaza o perioadă de detoxifiere, schim­barea unor elemente din alimentație înainte de începerea procesului propriu-zis va ajuta la reducerea efectelor nedo­rite, obișnuindu-ți deja corpul cu schimbările care urmează.
  • Relaxarea și permiterea corpului să își urmeze calea na­turală de curățare trebuie realizată prin odihnă. Schimbarea alimentației poate duce la o posibilă tulburare a somnului, de aceea este important să îți acorzi timpul necesar odihnei în aceste zile.
  • Pofta, foamea și schimbările de dispoziție sunt toate sen­zații naturale ale corpului – controlează-le treptat, nu te forța.
  • Este întotdeauna important să ai pe cineva pe care să te ba­zezi emoțional, astfel încât să nu treci singur prin acest proces.

Detoxifierea trebuie urmată întotdeauna pentru o perioadă limitată de timp și, de asemenea, este indicat să fie supra­vegheată de un specialist. Detoxifierea nu este recomandată dacă ești însărcinată, ai probleme cardiace, diabet sau ai mai puțin de 21 de ani, deoarece organismul încă se dezvoltă.


Follow Us On Instagram