Părul și pielea noastră sunt doar două dintre lucrurile de care trebuie să avem grijă pe tot parcursul vieții, pentru a le menține sănătoase și frumoase. Există numeroase modalități pentru a face acest lucru, iar una dintre acestea este reprezentată de măști și împachetări.
Săculeții cu plante aromatice sunt tratamente de înfrumusețare folosite din timpuri străvechi pentru a îmbunătăți aspectul pielii, eventual corectând unele imperfecțiuni superficiale. Metoda clasică de preparare a unui săculeț aromatic presupune îmbibarea unui tifon (numit mai exact compresă) în apa în care au fost puse una sau mai multe esențe naturale; ulterior, bandajul trebuie stors și aplicat pe piele până când acesta a ajuns la temperatura corpului. Alegerea temperaturii și a esenței apei depind exclusiv de scopul pentru care este realizat tratamentul.
O variantă de împachetare este obținută prin amestecarea argilei, a apei și a uleiurilor esențiale. Produsul finit poate fi aplicat și pe scalp pentru a îmbunătăți aspectul părului casant sau pentru a reechilibra producția de sebum în prezența seboreei grase (părul gras).
Cataplasme nearomatice
Wrapurile non-aromatice – pe care le putem defini ca „împachetări neutre” – sunt împachetări făcute pur și simplu cu apă, fără adaos de uleiuri esențiale. Aceste tipuri de împachetări pot fi reci sau calde. Prin urmare, singurul factor care le diferențiază unul de celălalt este temperatura apei în care se îmbibă tifonul sau compresa.
Compresele cu apă rece sunt indicate în tratarea durerilor de cap, a febrei și a altor tipuri de afecțiuni caracterizate prin inflamație și căldură. Compresele cu apă caldă sunt, pe de altă parte, utile în tratamentul afecțiunilor precum reumatismul și durerile de spate.
Și împachetările aromatice cu pot fi, de asemenea, calde sau reci. Temperatura aleasă, desigur, variază în funcție de tipul de problema care trebuie tratată. În general, se poate spune despre compresele reci că exercită activități astringente și vasoconstrictoare, în timp ce compresele calde exercită o acțiune vasodilatatoare și relaxează țesuturile. Oricum, indiferent de tipurile de comprese folosite – de regulă – acestea trebuie lăsate pe corp până când temperatura acestora atinge temperatura corpului.
Împachetări pentru tenul cu impurități
Pentru a îmbunătăți aspectul pielii impure și predispuse la acnee, o împachetare de normalizare și purificare a sebumului este, fără îndoială, cea mai potrivita. Deși nu poate eradica problema, aplicarea regulată a împachetărilor specifice tenului gras poate îmbunătăți semnificativ problema pe termen scurt, oferind pielii o senzație plăcută de prospețime după primul tratament.
Pentru a face aspectul pielii impure plăcut, este necesar să alegem cele mai potrivite esențe pentru a normaliza producția de sebum, pentru a purifica pielea și a oferi o senzație plăcută zonei pe care este aplicată. Prin urmare, o împachetare pentru pielea impură va fi formulată cu extracte de plante cu proprietăți sebum-normalizante, astringente și purificatoare. În acest scop, cele mai potrivite ingrediente active sunt:
- Uleiul esențial de lavandă: proprietățile antimicrobiene, balsamice și antiinflamatorii sunt ideale pentru pregătirea unei împachetări împotriva punctelor negre și a tenului gras. O împachetare realizată cu ulei esențial de lavandă oferă și o senzație plăcută de bine și relaxare, datorită proprietăților anxiolitice și sedative ale plantei.
- Uleiul esențial de lămâie: are proprietăți excelente astringente, aromatizante și antiseptice (dezinfectante), deci este potrivit pentru tenul gras.
- Uleiul esențial de mesteacăn: ingredientele sale active acționează în sinergie, conferă împachetării virtuți extraordinare dermo-purificatoare și antioxidante. Din acest motiv, extractul de mesteacăn esențial pentru prepararea de comprese, măști sau creme împotriva acneei.
- Extractul de ceai verde: odată răcită, infuzia preparată cu ceai verde se pretează excelent că bază pentru o împachetare purificatoare împotriva acneei și punctelor negre.
În ciuda acțiunii benefice exercitate de compresele sebum-normalizante, astringente și antiseptice, este indicat să nu exagerăm cu utilizarea lor. De altfel, o utilizare excesivă a acestor produse ar putea duce la o reacție paradoxală, din cauza căreia pielea este forțată să producă cantități mai mari de sebum.
Împachetări anticelulitice
Celulita este o tulburare foarte frecventă la femei, iar pentru unele dintre ele reprezintă un adevărat disconfort psihologic. În ceea ce privește celulita, scopul este de a stimula microcirculația, de a acționa asupra grăsimilor localizate, de a proteja pereții vaselor de sânge și de a netezi pielea cu aspect de coajă de portocală.
Ideală ar fi pregătirea a două tipuri de comprese: prima cu apă caldă și a două cu apă rece. După cum știm, alternarea jeturilor de apă rece și fierbinte îmbunătățește microcirculația locală, inducând vasoconstricție și respectiv vasodilatație. Pornind de la această ipoteză, se pot folosi și comprese pentru a obține același efect: în acest mor, pereții capilari devin mai tonifiați și mai rezistenți. Prin urmare, alternarea compreselor reci și calde oferă o îmbunătățire vizibilă la nivelul pielii.
- Compresă rece cu mentol și ginseng: după cum am văzut, apa rece favorizează contracția pereților capilari. Ginsengul (similar cu coada-calului) stimulează microcirculația prin contracararea retenției de lichide. Mentolul induce vasoconstricție, oferind pielii o senzație plăcută de revigorare.
- Compresă caldă cu afine: apa fierbinte induce vasodilatație, prin urmare capilarele tind să se relaxeze. Afinele reprezintă un panaceu în toate privințele pentru microcirculație: extractul de afine tinde de fapt să reducă fragilitatea capilară, îmbunătățind semnificativ aspectul pielii de coajă de portocală.
Împachetările anticelulitice pot fi utile, dar folosite singure cu siguranță nu pot elimina această problemă. De fapt, ele sunt capabile să aducă multe beneficii, dar numai dacă sunt combinate cu exerciții fizice constante. Nutriția joacă, de asemenea, un rol principal în lupta împotriva celulitei: respectarea unei diete bogate în fructe și legume și săracă în grăsimi nu poate decât să faciliteze acțiunea tratamentelor cosmetice anticelulitice.
Împachetări/măști cu nămol
Ceea ce se numește în mod obișnuit „împachetarea sau masca cu nămol”, nu este altceva decât nămol preparat cu pudră de argilă și apă (de preferință termică), îmbogățită cu extracte de plante. Pentru a spori efectul argilei – deja surprinzător de la sine – partea tratată (față, coapse, picioare, feșe, tot corpul) este în general acoperită cu un prosop de bumbac sau tifon specific pentru a favoriza transpirația și schimbul de apă. Împachetările/măștile cu argilă sunt indicate ca suport pentru tratamentul acneei, punctelor negre, pielii înroșite, tenului sensibil și celulitei.
Măști pentru păr
Măștile nu sunt indicate doar pentru tratarea diferitelor probleme ale pielii. De altfel, chiar și părul poate beneficia de aplicarea regulată a unor cataplasme, care clar trebuie alese cu atenție în funcție de problema și de tipul de par.
Părului gras îi plac produsele cu acțiune astringentă și profund purificatoare. În acest scop, pentru a crea o compresă împotriva acumulării de sebum pe scalp, este necesar să se utilizeze ingrediente active capabile să reechilibreze populația bacteriană prezentă în mod normal în această zonă. În schimb, părul uscat are nevoie de măști care să ofere nutriție și vitalitate. Părul uscat și rebel poate beneficia de împachetări hrănitoare, realizate cu uleiuri/ceară lichidă/unturi vegetale.
Prin urmare, putem apela la numeroase tratamente de îngrijire a pielii și a părului, precum împachetările și măștile. Totuși, aceste metode trebuie folosite sub îndrumarea voastră, a specialiștilor în domeniul cosmeticii.